Doç.Dr.Pelin Koçdor

Kulak Burun Boğaz ve Nörotoloji Uzmanı
Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi

Akustik Nörinom

Belirti ve Bulgular: Tek taraflı işitme kaybı, çınlama, dengesizlik, yüzde his kaybı gibi şikayetlerle gelebilir. En çok görülen şikayet tek taraflı işitme kaybıdır. Bazı ani işitme kayıplarının altında akustik nörinom olabilir. Yüzde hissislik 5. Kraniyel sinire bası olduğunu ve tümörün ilerlediğini gösterir.

Teşhis: Saf ses ve konuşma odyometrisi (işitme testi), ABR, vestibüler testlerden faydalanılır. Görüntüleme oldukça önemlidir. Kontrastlı MRI oldukça hassas bir teşhis yöntemidir.

Akustik Nörinom Cerrahisi

Translabirentin Yaklaşım

Bu yaklaşım ile neredeyse her boyuttaki tümör çıkarılabilir. Özellikle nörotoloji eğitimi almış KBB’ciler tarafından tercih edilen yoldur. Bu yaklaşım ile yüz siniri oldukça iyi bir şekilde korunur. Bu yöntemin tek dezavantajı işitmenin kaybıdır. Kulak arkasından yapılan bir kesi ile başlanır. Yüz siniri tüm operasyon boyunca monitorize edilir. Eğer bu yaklaşım ile koklear implant veya beyin sapı implantı da konulması planlanıyorsa, işitme siniri ayrıca 9. Ve 11. Kraniyel sinirler de monitorize edilir. Operasyonun sonunda karından alınan yağ ile kavite oblitere edilir (kapatılır). Herhangi bir dren konmaz. Hastaneden, herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılmaz ise 5. Gün taburcu edilir.

Retrosigmoid Yaklaşım

Daha çok beyin cerrahlarının tercih ettiği yoldur. Köşeye yerleşmiş ve akustik kanala çok uzanmamış, 5-15 mm arasında olan tümörlerde tercih edilir. Amaç, işitmenin korunmasıdır. Yine kulak arkasından yapılan bir insizyon söz konusudur.